Klimaatadaptatie
Reden?
Ons klimaat verandert. Deze verandering blijkt uit een aantal klimaattrends: met name uit een stijging van de temperatuur; waardoor het warmer en droger wordt op aarde. De regen die valt, komt vaker in grote hoeveelheden tegelijk naar beneden, in zogeheten piekbuien. De problemen voor mensen, planten en dieren zijn: wateroverlast, extreme droogte en hittestress in de bebouwde omgeving. Deze problemen hebben op hun beurt weer tot gevolg dat (delen van) vitale en kwetsbare functies in infrastructuur en industrie kunnen uitvallen, er oogstschade in de land- en tuinbouw optreedt, de gezondheid schade wordt toegebracht en de biodiversiteit afneemt.
Doel?
Klimaatadaptatie gaat over de aanpassing aan klimaatverandering, met als doel om de negatieve effecten hiervan op te vangen, zodat een zekere mate van klimaatbestendigheid ontstaat.
Route?
Klimaatadaptatie stelt voor een grote opgave in met name de gebouwde omgeving. Voor het water dat met bakken uit de lucht kan komen vallen, moeten we wadi’s of bergingen aanleggen. Regenwater kunnen we (laten) afkoppelen van het riool en op eigen (privé)terrein opvangen. Om het hitte-eilandeffect in stedelijk gebied tegen te gaan, kiezen we voor meer ruimte voor blauw en groen in de wijk. Natuur kan horizontaal een plek krijgen -ook op daken-, maar ook verticaal, dus tegen gevels.