Wij maken gebruik van cookies

Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maken wij gebruik van cookies. Door de cookies te accepteren, word je herkend. Zo kunnen we onze website afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren en kunnen we je relevante informatie en advertenties laten zien. Voor meer informatie kun je kijken bij ons cookie- en privacybeleid. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Ik ga akkoord

Buro Loo - Bijzondere, duurzame bouwprojecten voor woonwijk Bosrijk

null

Bijzondere, duurzame bouwprojecten voor woonwijk Bosrijk

De woningbouwprojecten Het Bosbad en Bostorens hebben de ontwerpwedstrijd van de gemeente Eindhoven gewonnen. Zij mogen nu de percelen aankopen in Bosrijk, Meerhoven, en daar hun plannen gaan realiseren. De winnende plannen vielen niet alleen in de smaak bij de jury, maar ook bij veel van de bewoners die advies konden uitbrengen over de plannen.

Buro Loo verzorgde net als bij de eerdere clusters van Bosrijk de beoordeling op een reeks aan duurzaamheidsaspecten. Ook bij deze eerdere clusters muntten de winnende inschrijvingen uit in duurzaamheid.

Bosrijk

In de wijk Bosrijk spelen duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur een belangrijke rol. Het bestaande landschap is uitgangspunt voor de bouwontwikkeling. Het wonen in het landschap wordt vormgegeven als ‘beelden in een beeldentuin’. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk.

De ontwikkelaars gaan hun plannen nu verder uitwerken. Naar verwachting wordt in 2020 gestart met de bouwwerkzaamheden.

Het Bosbad

Het Bosbad van Kikx Development B.V. (20 appartementen) is zeer luchtig en ingetogen qua beeld. Het is een open gebouw dat door het landschap wordt doorsneden. Opvallend zijn de slanke buitenruimtes, ondersteund door houten boomstammen, die volledig rondom het gebouw lopen. Elke appartement heeft daardoor een riante woning brede buitenruimte.

Het geheel ligt iets verhoogd in het landschap door de half verdiepte in het landschap opgenomen parkeergarage. Verder worden er milieuvriendelijke materialen gebruikt.

De jury was vooral te spreken over de sterke integratie tussen landschap, stedenbouw en architectuur. Het gebouw is in al zijn eenvoud een helder, ingetogen icoon dat met zijn beeldbepalende kolommenstructuur van boomstammen opgaat in het bos.

Bostorens

Bostorens van Building4you Developments B.V. is een compact ensemble van 5 woningen rondom een collectief binnen gebied. De diversiteit in hoogtes zorgt voor een afwisselend en sculpturaal beeld. De houten gevelafwerking voegt het plan in de boomrijke omgeving. Er zijn daarnaast groene daken aanwezig en de woningen worden in gerecycled hout opgetrokken.

De kracht van het plan Bostorens ligt volgens de jury in de variatie van bouwvolumes, hoogtes en rooilijnen. Er zijn daardoor mooie woningen ontstaan met elk een eigen karakter en is gelijktijdig rekening gehouden met het waarborgen van de onderlinge privacy van de buitenruimtes op maaiveld en enkele dakterrassen.  De woningen zijn ruim van oppervlak en elke woning heeft minimaal een gebouwde parkeerplaats.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×